Search
  • neumanmedia

Corendon geheel ‘zelfvoorzienend’

Corendon Mangrove Beach Resort zal qua elektriciteit ‘geheel zelfvoorzienend’ zijn, zo maakte hoteleigenaar Atilay Uslu donderdag bekend tijdens een presentatie op het strand waar volgend jaar 1 april - geen grap - de eerste fase van de nieuwbouw in gebruik genomen gaat worden.,,Samen met Aqualectra Curaçao deelt Corendon ideeën en inzichten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om een duurzaam hotelconcept te creëren.”

Corendon gebruikt daarvoor zonnepanelen om 2,3 megawatt aan elektra op te wekken.

Daarnaast wordt water uit de zee via reverse osmosis gebruik voor de douches, wastafels, toiletten en de zwembaden. Het afvalwater hiervan wordt daarna gefilterd en voor een kwart gebruikt voor de tuinen. ,,De resterende driekwart stelt het hotel gratis ter beschikking aan de boeren om zo bij te dragen aan een duurzamere omgeving”, aldus Corendon.


Het was afgelopen week een stoffige, maar vooral ook feestelijke bedoening op het strand van wat Curaçaos nieuwste resort wordt. Stoffig omdat de noordoostpassaat het zand op het werkterrein flink deed opwaaien. Feestelijk omdat het project zichtbaar vooruit schiet en er eindelijk ook ‘goed nieuws is’. Meerdere ministers en hun medewerkers lieten zich dan ook zien: Zita Jesus-Leito (PAR) van Ruimtelijke Planning en Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling - beiden spraken de aanwezigen toe - maar daarnaast ook minis-

ter Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, die maanden lang ook Economie in zijn portefeuille had, alsmede zijn partijgenoot oud-minister Steven Martina die voorheen belast was met Economische Ontwikkeling.

Het gaat hard op het bouwterrein. Corendon is in 2018 begonnen met de renovatie en uitbreiding van het sterk verouderde voormalige Holiday Beach-complex. De nieuwe eigenaar en exploitant realiseert in de eerste fase een vijfsterrenhotel met 399 kamers en diverse faciliteiten. Het resort zal in de eerste instantie werkgelegenheid bieden aan zo’n 350 medewerkers.

,,Corendon richt tevens een eigen academie op waar mensen van het eiland worden opgeleid tot kok, ober of front office-functies zoals receptionist”, aldus een persbericht. In de tweede fase worden er nog ruim 450 kamers ontwikkeld die naar verwachting eind 2020 - 1 november, zo beloofde de aannemer - worden opgeleverd. ,,Dit zal nog eens werkgelegenheid bieden aan 250 inwoners van Curaçao.”

‘Het grootste hotel van Curaçao’, dat zich na de afronding van de totale vernieuwbouw met

ruim 850 kamers ook ‘het grootste hotel in het Caribisch gebied’ noemt, onthulde bij deze gelegenheid ook de nieuwe naam van het ‘vijfsterren ultra all-in-iclusive resort’: Corendon Mangrove Beach Resort. Marusca Manuel van Fundashon Rif, die opkomt voor de belangen van het gebied en behoud van de mangrovebossen, is daar erg verheugd over.


,,Curaçao staat al ruim twintig jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco”, legt Corendon uit.,,Onderdeel hiervan zijn de omringende wateren en kustgebieden van het eiland, rijk aan mangrovebossen, zeegrasbedden en koraalriffen. Mangrovebossen worden wereldwijd ernstig bedreigd, maar zijn van enorm belang voor biodiversiteit, waterzuivering, het vastleggen van koolstof en kustbescherming.


Aangezien het resort in een bijzonder natuurgebied met mangrovebossen ligt, gaat Corendon de mangroven op het eigen terrein, maar ook aangrenzende delen schoonmaken. De grond wordt in samenspraak met natuurbeschermingsorganisaties op het eiland opgeschoond, het gebied wordt handmatig ontdaan van bergen zwerfafval en wordt helemaal opgeknapt.”


Ook bouwt Corendon een brug die twee mangrovebossen verbinden. Het concern van Uslu werkt ook samen met organisaties en kunstenaars die zich bezighouden met cultureel erfgoed en kunst uit de Otrobanda-wijk Rif, waar het resort deel van uitmaakt. ,,Tientallen kunstwerken van kunstenaars uit de buurt krijgen een plek op prominente plaatsen in het resort. Hotelgasten maken op deze manier kennis met kunst, cultuur en het erfgoed van het eiland en worden daarmee ook gestimuleerd om de buurt te verkennen met een walking tour. Tijdens deze rondleiding informeren bewoners en kunstenaars over de geschiedenis en cultuur van het eiland en de buurt.”

Corendon realiseert in de eerste fase een vijfsterrenhotel met 381 kamers en 18 suites, 4 zwembaden, 9 eetgelegenheden en bars, 3 vergaderzalen en een aqua park ofwel ‘glijbanenparadijs’. Het aqua park bestaat uit 6 glijbanen waarvan de King Cobra het meest spectaculair is met het hoofd, kleuren en slangenpatroon van een cobra. ,,Bovendien is de King Cobra de enige glijbaan van haar soort in het Caribisch gebied”, aldus Uslu, die glundert als hij dit aan de gasten op het nu nog stoffige bouwterrein vertelt.


Bron: Antilliaans Dagblad Zaterdag 14 september 2019

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Visit Us

Corrieweg #8

Willemstad

Curacao

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Check In Time

Daily                 3 PM - 12 AM
 

Check Out Time

Daily                 Until  12 PM